Liberal InternacionalLa Internacional Liberal és la federació mundial de partits polítics liberals  fundada a Òxford l’any 1947 a iniciativa del liberals de dinou països, incloent dos representants catalans, tal i com s’explicita al document fundacional, el Manifest d’Oxford. En l’actualitat representa a més de 90 partits i grups polítics liberals.

Liberal Internacional s’ha convertit en la xarxa per excel·lència per promoure el liberalisme, l’enfortiment dels partits liberals i la promoció de la democràcia liberal a tot el món. Els drets humans, les eleccions lliures i justes, la democràcia multipartidista, la justícia social, la tolerància, el pluralisme, l’economia basada en els principis de la societat oberta: el  lliure mercat, el lliure comerç, la sostenibilitat ambiental i un fort sentit de la solidaritat internacional que son valors comuns que uneixen a tots els partits liberals. L’aplicació d’aquests principis i les diferents circumstàncies nacionals i regionals fa que hi hagi una diversitat entre els diferents partits membres. Tots els membres s’adhereixen al Manifest de l’organització.

La Internacional Liberal és una plataforma politica per al desenvolupament i intercanvi d’idees, una organitzacio d’incidencia politica . El seu treball polític es basa en les resolucions adoptades en els seus Congressos (cada dos anys) (dos cops a l’any) i el seus Comitès Executius, i també en els seus Manifests Liberals (1947, 1967 i 1997) i l’Apel·lació Liberal (1981).

Està acreditada com organització observadora davant el Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides, l’UNESCO i el Consell d’Europa. La Internacional Liberal representa les opinions i posicionaments dels seus partits membres davant la comunitat internacional i els governs.

El Manifest de la Internacional Liberal aprovat el 1997 a Òxford amb motiu del 50è aniversari de la seva fundació el 1947, estableix els criteris fonamentals que orienten l’actuació de la Internacional Liberal i dels membres adherits a aquesta.

A més, la Internacional Liberalconcedeix anualment el Premi a la Llibertat a persones que hagin contribuït de manera excepcional a la causa de la llibertat.

Salvador de Madariaga, ministre d’Afers Exteriors i diplomàtic espanyol, va ser el primer president de la Internacional Liberal i en l’actualitat presideix l’organització l’eurodiputat holandès Hans van Baalen.

La Internacional Liberal col.labora estretament amb altres grups internacionals de liberals a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa i l’Aliança de Democrates i Liberals d’Europa del Parlament Europeu. També amb grups regionals del partits liberals a l’Europa (ALDE), Àfrica (African Liberal Network), Àsia (Council of Asian Liberals and Democrats, CALD) i a l’Amèrica Llatina (Red Liberal de América Latina, RELIAL). La Federació Internacional de Joventuts Liberals i Radicals (IFLRY), també és Membre de la Internacional Liberal.

La Fundació Llibertat i Democràcia és el representant del grup català a la Internacional Liberal.

Liberal Internacional - web oficial

Liberal International (LI) is the world federation of liberal and progressive democratic political parties.on Twitter


on Facebook


on Google+