“No ens hem d’afanyar, ni hem d’afluixar, sinó que hem d’esperar i preparar el nostre país per a la decisió dels nostres ciutadans, en plena cooperació amb totes les parts interessades”  – Miodrag Vlahovic

La Fundació Llibertat i Democràcia ha lliurat el Memorial Ramon Trias Fargas 2017 a Miodrag Vlahović, exministre d’Afers Exteriors i diplomàtic de Montenegro que va negociar el referèndum d’independència amb Sèrbia el 2006. El guardonat ha agraït que s’hagi reconegut la seva feina, però també “la de molts altres companys liberals que van ser igualment herois montenegrins durant aquells anys”. En aquest sentit, Vlahović ha remarcat que aquesta gent “va creure en unes idees d’independència i llibertat que eren concebudes com uns ideals llunyans de la realitat”, i ha seguit, defensant que, en aquests casos, “no ens hem d’afanyar, ni hem d’afluixar i provocar disturbis i, fins i tot, conflictes civils, sense la comprensió i el suport de la comunitat internacional, sinó que hem d’esperar i preparar el nostre país per a la decisió dels nostres ciutadans, en plena cooperació amb totes les parts interessades”, ha conclòs Vlahović.

En aquesta línia, la coordinadora general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, ha assegurat, durant la seva intervenció a l’acte, “que sempre és agradable aquest sentiment que vius quan la història t’acaba donant la raó. Aquest és l’horitzó de futur del nostre país”. Per això, Pascal ha destacat el cas d’independència de Montenegro com un cas “de la història de països que saben pensar en gran. I hem de posar en valor persones com Vlahović, qui ho va fer possible”.

El diputat Jordi Xuclà, ha fet una glossa de la trajectòria del guardonat i s’ha referit a una frase de Ramon Trias Fargas: “tingueu la generositat del que mereix la victòria” per destacar que “aquesta és la màxima que ha guiat l’acció política i democràtica de Vlahović, un home que es caracteritza per la seva paciència radical i representa la lluita exemplar per eixamplar la base de la societat montenegrina quan el país va celebrar el referèndum l’any 2006”, ha conclòs.

Finalment, la presidenta de la Diputació de Barcelona i presidenta del Consell Nacional del Partit Demòcrata, Mercè Conesa, ha definit Catalunya com un “país entusiasta i dels somriures” i ha destacat “que aquests no són uns valors nous, sinó que vénen d’una trajectòria molt gran”. En aquest sentit, Conesa ha remarcat que “avui tenim l’honor de seguir el llegat de Trias Fargas”, amb l’entrega d’aquest Memorial a Vlahović, ja que “els valors envers la democràcia, la llibertat i el respecte a la diversitat que defensava, també són compartits per Vlahovic”.

Miodrag Vlahović va ser el fundador del Comitè de Ciutadans per la Pau l’any 1991, que va organitzar la primera manifestació per la pau a Montenegro, el 17 de juliol de 1991, i on va pronunciar el discurs “L’Heroisme avui no és anar a la guerra”.

Va ser diputat al Parlament de la República de Montenegro entre 1992 i 1994, i el secretari internacional de l’Aliança Liberal de Montenegro de 1992 a 1993. Va renunciar a l’acta de diputat el 1994, en protesta pels canvis inconstitucionals de la Llei Electoral.

Va ser el primer ministre d’Afers Exteriors després de la independència de Montenegro el juny de 2006, abans va servir com a canceller de juliol de 2004 a novembre de 2006. El 6 de desembre, Vlahović va esdevenir ambaixador de Montenegro als Estats Units presentant les seves credencials a la secretària d’estat Condoleezza Rice. El 30 d’octubre de 2007, l’ambaixador Vlahović també va ser acreditat al Canadà. I entre 2006 i 2010, va ser acreditat com a ambaixador de Montenegro a Islàndia. Actualment, és ambaixador de Montenegro a la Santa Seu i al Sobirà Militar de Malta, a Roma.

Barcelona, 19 d’abril de 2018