Miodrag Vlahovic

El Patronat de la Fundació Llibertat i Democràcia ha atorgat el Memorial Ramon Trias Fargas 2017 al polític i diplomàtic montenegrí Miodrag Vlahović.

Vlahović era el ministre d’Afers Exteriors de Montenegro el maig de 2006, quan els ciutadans d’aquesta república balcànica van decidir en referèndum abandonar la Unió amb Sèrbia. Ha estat, per tant, el principal negociador d’una de les darreres independències que ha tingut lloc a Europa, esbossant els objectius de la política exterior de Montenegro i liderant el reconeixement com a membre de les Nacions Unides i l’entrada a l’OTAN. Posteriorment, ha estat ambaixador de Montenegro als Estats Units, al Canadà, Islàndia, i en l’actualitat, a la Santa Seu.

Vlahović també ha estat director del Centre d’Estudis Regional i de Seguretat, membre fundador del Centre per a la Democràcia i els Drets Humans i secretari internacional del Partit Liberal de Montenegro. A més, és el fundador del Comitè de Pau, moviment pacifista que va organitzar l’any 1991 la primera concentració de pau a Montenegro. També va exercir com a membre del Parlament.

Enguany, els patrons de la Fundació Llibertat i Democràcia han volgut honorar la sòlida trajectòria de  Vlahović per ser un dels polítics liberals de referència dels Balcans i per la seva defensa de la democràcia, l’estat de dret i l’europeisme.

“Vlahović és un dels més destacats referents del liberalisme als Balcans Occidentals i sempre ha desenvolupat la seva activitat política sota el ferm compromís amb els valors liberals”, afirma  el diputat Jordi Xuclà, , que afegeix que “la seva acceptació del Memorial Ramon Trias Fargas honora al grup català de la Internacional Liberal”.

Des de 1996, la Fundació Llibertat i Democràcia concedeix anualment el premi Memorial Ramon Trias Fargas a persones que han excel·lit en el camp del pensament, la política, la docència o el món intel·lectual. Entre la llista de guardonats destaquen la Sra. Simone Veil, Sir David Steel, el Sr. Pat Cox, la Sra. Cecilia Malmström, el Sr.  Bronislaw Geremek, el Dr. Joaquim Molins, el Sr. Hans Van Baalen, la Sra. Anne Brasseur, i més recentment, el Dr. Andreu Mas-Colell.on Twitter


on Facebook


on Google+

Leave a Comment